Tokaj város Képviselő Testülete december 7-én döntött arról, hogy a korábban elnyert Világörökségi Bormúzeum címen, a projekt továbbfejlesztésével megépíti a Mathiász látványközpontot.

A világörökségi helyszínek nem változnak, Tokaj város „a magyar bor fővárosa” világörökség szerepének tudatosítása, Mathiász János a világ első elismert borvidékét, a Tokaji borvidéket megmentő, újratelepítő Hungaricum életműve bemutatása, hangsúlyozása mellett, a térség turisztikai vonzerejének további gyarapítása végett, egy épületben kerül bemutatásra a társult európai borvidékekkel. A társult borvidékek a következők: Loire Völgye (Franciaország), Saint‐Emilion (Franciaország), Duoro Völgye (Portugália), Felső Közép Rajna Völgye (Németország), Cinque Terre Nemzeti Park (Olaszország), Fertő‐Neusiedler See (Ausztria).

A Mathiász Látvány központ a Kulturális és Konferencia Központ szomszédságában meglévő késő barokk lerobbant óriási épület felújításával valósul meg. A  legkorszerűbb led technikai eszközökkel mutatja be a Tokajba látogatók számára Európa és a világ szőlészetét – borászatát, épített és természeti örökségét, kultúráját, idegenforgalmi látványosságait és szolgáltatásait. A tervezők nagy hangsúlyt fektetnek a meghökkentő a látványosságokra és a hitelességre, amelyet folyamatosan frissíteni fognak.  De a high-tech mellett meg fog jelenni a Magyar Mezőgazdasági Minisztérium néhány féltett kincse, pl. a világ első bortörvénye, amely Magyarországon született meg, vagy az a királyi rendelet, amely lehatárolta a Tokaj-hegyalja területét.

A Képviselő Testületet öt fő cél vezérelte döntése meghozatalánál:

  •  Váljon Tokaj Magyarország borászati központjává, Mathiász János világra szóló munkásságának méltó hírnökévé.
  •  Váljon Tokaj, mint világörökség, kiemelt turisztikai, szakmai turisztikai központtá.
  •  Váljon Tokaj kistérségi centrummá (statisztikai körzet‐központtá).
  •  Váljon Tokaj vonzó európai kisvárossá.
  •  Nyerje vissza Tokaj városa a borkereskedői státuszát, ahol a borászattal kapcsolatos tudás, annak oktatása is összpontosul.

A Tokaji Mathiász Központ legyen meghatározó a kidolgozás alatt lévő Országos Mathiász Szőlő- és Borstratégiában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia programjaként. Legyen a város a szakmai turizmus, képzések, tanfolyamok, konferenciák, borminősítések, borvásárok valamint a bor és a gasztronómia központja.

Az felújítandó épületnél csak a földszinti és az emeleti alaprajzot, továbbá a József Atilla útra néző homlokzatot csatoltuk.

A beruházás elkezdése a közbeszerzés eredményhirdetése után kezdődik. Az építkezés időtartama körülbelül egy év (2013 tavasza). Az építkezés során szeretnénk, ha minél több tokaji ember kapna munkát, a létesítmény személyzete 5 fő lesz.  

A fejlesztés tervezett pénzügyi keret elszámolható költségei: 578.900.000 Ft, melyből az önrész legfeljebb 5% A Képviselő Testület döntött arról is, hogy a közbeszerzési felhívást még (!) 2011. évben teszik közzé.

Ehhez a programhoz csatlakozik a Képviselő Testület által már elfogadott, város rehabilitációs program is, amely Tokaj kulturális tömbjére (József Attila utca), Szepesi köz ( új piac, parkolók és zöldfelületek, köz WC-k) illetve a volt óvoda előtti kert felszabadítására és parkká alakítására koncentrál, ahol játszótér, pihenőpark mellett elhelyezésre kerül Némethi Ferenc, a Tokaji vár falai alatt hősi halált halt várkapitányának 5/4-es szobra kerül elhelyezésre.

IWIWGoogle bookmarkFacebook