66 fiatalt kellett kórházban ápolni az utóbbi három hónapban, mert túl sok energiaitalt ittak - akár húsz dobozzal. Ketten nem úszták meg maradandó károsodás nélkül.

Csaknem 6500 – 10 és 18 év közötti – fiatalt kérdezett az ÁNTSZ az energiaital-fogyasztási szokásairól. Az derült ki, hogy bár sokan tisztában vannak azzal, hogy az ital szívkárosodást vagy májproblémákat okozhat, de szeretik az ízét.   

Energiaital-túladagolásAmikor megláttuk a felmérést, szinte lefogadtuk volna, hogy sokan valamilyen szórakozóhelyen lesznek rosszul, de a meglepő az, hogy a legtöbben otthon vagy az iskolában iszogatják a betevő energiaitalukat. Nincs ebben semmi meglepő Zacher Gábor toxikológus szerint. A tinédzserek ülnek a számítógép előtt éjszakákon át: persze hogy jól jön egy kis energiaital. Van otthon, mert a szülők is isszák, ezzel példát mutatva a gyereknek. Persze szórakozóhelyeken szeretik alkohollal is keverni, a megkérdezettek közül minden negyedik fiatal. Keverni a kettőt a szakember szerint is veszélyes, de nem halálos. „Az igazi baj az energiaitalokkal a koffein. Tizenéves gyerekekre senki nem szól rá, ha energiaitalt isznak, ha kávét, akkor igen. Elfelejtjük, hogy a felnőttek nagy része koffeinfüggő, már toleránsak az energiaitalokkal szemben is, de a gyerekeket még megviseli” – magyarázza a toxikológus, aki szerint divat ilyen dobozzal a kézben flangálni, sőt sok sporteseménynek valamilyen energiaitalos cég a szponzora, ami hat a fiatalokra, így aztán "úgy isszák, mint a vizet" - teszi hozzá Zacher.


 

.forráshttp://www.nlcafe.hu

 


A diákigazolványhoz a fénykép és az aláírás felvételét ezentúl az okmányirodák végzik.

A diákigazolvány díja 1400 Ft.

A meglévő ideiglenes diákigazolványokat legkésőbb 2012. február 29-ig kell leadni,

a titkárságon

Tavaszi Éva

iskolatitkárnak.

Az ideiglenes diákigazolvány január 15-től igényelhető szintén az iskolatitkárnál.

Az igénylés menetéről később adunk tájékoztatást.

A Global Knowledge IT- és üzleti tréningcég közzétette listáját a legjobban fizető informatikai tanúsított képzettségekről. A megnevezéseket felesleges lett volna lefordítani, ahogy sajnálatosan az éves fizetések sem felelnek meg a magyar körülményeknek.

1. PMP – Project Management Professional (111 209 dollár)
The Project Management Institute (PMI) Project Management Professional (PMP) minősítése elismert a projektmenedzserek körében, s globálisan igen keresett is egyben.

2. CISSP – Certified Information Systems Security Professional (110 342 dollár)
A CISSP minősítés a biztonsági menedzserek és olyan szakértők körében igen fontos, akik a biztonságpolitika kialakításáért, az eljárásokért és az információbiztonságért felelősek.

3. CCDA – Cisco Certified Design Associate (101 915 dollár)
A CCDA igazolja, hogy birtokosának megvan a tudása, tapasztalata a Cisco technológiáját használó hálózatok tervezésére.

4. ITILv3 – Information Technology Infrastructure Library (97 691 dollár)
Az ITILv3 egy alapvető folyamat, amely szavatolja a minőséget az IT szolgáltatások menedzsmentjében.

5. MCSE - Microsoft Certified Systems Engineer (91 650 dollár)
Az MCSE szervizmérnöki bizonyítványok kiadását befejezték a Server 2003-mal, de az ezzel kapcsolatos szakértelem iránti igény egy ideig még fennmarad.

6. VCP - VMware Certified Professional (91 648 dollár)
A virtualizációval foglalkozó szakemberek számára fontos képzettség.

7. CCNP – Cisco Certified Network Professional (90 457 dollár)
A CCNP-nek két szintje van, az Associate és a Professional szint. A CCNP igazolja a képzettséget a tervezésre, implementálásra, hitelesítésre és hibaelhárításra helyi és teljes vállalati hálózatokban.

8. CompTIA Server+ (84 997 dollár)
A CompTIA nemzetközi, vendoroktól független bizonyítvány, amely igazolja tulajdonosuk speciális szerveres ismereteit beleértve a katasztrófa elhárítást.

9. MCITP – Microsoft Certified IT Professional (84 330 dollár)
Az MCITP bizonyítvány igazolja, hogy birtokosának pontos ismeretei vannak különféle feladatok ellátására, azaz képes telepíteni, építeni, tervezni optimalizálni és működtetni technológiákat. Jelenleg 15 különféle MCITP minősítést bocsát ki a Microsoft.

10. CCNA – Cisco Certified Network Associate (82 923 dollár)
A CCNA többek között igazolja tulajdonosának képességét közepes méretű hálózatok installálására, konfigurálására, működtetésére és a hibaelhárításra.